Categorieën
Nieuws & weetjes

Wat is het verschil tussen een vectorbestand en een pixelbestand

pixelbestand of vectorbestandHeeft u ook een vector bestand van uw logo?”. Deze vraag zal iedereen die wel eens promotionele producten besteld bekend in de oren klinken. Voor vormgevers en drukkers is deze vraag gesneden koek, maar behoort u niet tot deze twee groepen, dan kan de vraag zelf nogal wat vragen oproepen. Wat is een vectorbestand? Wat is het verschil met een pixel bestand? En waarom is een vectorbestand nodig?

Wat is een pixelbestand?
Een pixelbestand bestaat vanzelfsprekend uit pixels. Een pixel is eigenlijk niet veel meer dan een heel klein vierkantje met een specifieke kleur. Op uw beeldscherm, die zelf ongeveer uit zo’n miljoen pixels bestaat,  zijn deze pixels bijna niet te onderscheiden. Wanneer u de afbeelding sterk uitvergroot, kunt u inderdaad de verschillende gekleurde vierkantjes onderscheiden.

De meest gangbare pixelbestanden zijn JPG, BMP en GIF. Een afbeelding van 100 x 100 pixels, bestaat dus 10.000 mini-vierkantjes met een eigen kleur. Het probleem voor druktechnieken waarbij men kleur voor kleur moet drukken, is dat iedere pixel los staat van de vorige. Ze werken niet samen.

Wat is een vectorbestand?
Een vectorbestand, ook wel lijntekening genoemd, is op een andere manier opgebouwd. Neem bijvoorbeeld een vectortekening van een rechte lijn. Uw computer leest de lijn niet pixel voor pixel uit, maar ‘onthoudt’ het beginpunt en het eindpunt, de dikte van de lijn, de kleur, dat de lijn recht is, etc. Met die gegevens bouwt het de lijn op. Wanneer u de lijn vergroot, berekent de computer de nieuwe gegevens en bouwt aan de hand daarvan de lijn opnieuw op. Geen vierkante blokjes meer en de tekening blijft dus altijd scherp. Ieder getekend onderdeel is in een vectortekening een op zichzelf staand element. Daardoor kan men, met de juiste software, deze elementen afzonderlijk selecteren en bijvoorbeeld per kleur scheiden. Het meest gebruikte vectorbestand is EPS, maar let op! In een EPS bestand kan ook heel goed een pixelbestand gebruikt zijn. Een EPS is dus niet per definitie een vectorbestand. Vraag daarom altijd een vormgever of drukker of uw bestand uit vectoren bestaat, wanneer u twijfelt of het bestand niet kunt openen.

Voor druktechnieken waarbij de drukker kleur gescheiden drukt, zal hij dus altijd een vectorbestand vragen. Voor een full color opdruk is een vectorbestand niet nodig. Full color druktechnieken werken min of meer hetzelfde als uw printer thuis en printen puntje voor puntje. Daarvoor is een pixelbestand wel weer geschikt mits de resolutie hoog genoeg is. Een full color opdruk is echter niet op alle promotionele producten mogelijk, en vaak erg prijzig!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s