| Druktechnieken |

Druktechnieken voor relatiegeschenken, zeefdruk vs. transferdruk!

U kent het vast wel, u wilt een relatiegeschenk bestellen en laten bedrukken maar u kunt kiezen voor transferdruk of zeefdruk. De prijsverschillen van beide bedrukkingstechnieken verschilt en u vraagt zich meestal af waarom dit is. U voelt zich echter bezwaart door te vragen wat deze druktechnieken precies inhoudt en waarom voor deze specifieke druktechniek gekozen wordt. Er zijn veel verschillende opdrukmethodes en het is misschien lastig om te herkennen welke waarbij hoort, daarvoor is dit artikel voor u geschreven. In dit artikel zullen de volgende opdrukmethodes worden besproken:
• Zeefdruk
• Transferdruk

De opdrukmethode zeefdruk

Zeefdruk is de oudste bedrukkingstechniek die nog gebruikt wordt in de bedrukkingswereld. Dit komt door dat deze opdruktechniek zeer betrouwbaar is en dat is ook niet voor niks.

Hoe werkt zeefdruk?

De bedrukkingstechniek zeefdruk gaat als volgt: het ontwerp wordt aangebracht op een gaas van een zeefdrukraam, op dit zeefdrukraam ligt een lichtgevoelige laag. Een zogenaamde film, met wil en niet doorlatende delen, van uw logo of tekst (ontwerp) wordt op het gaat van een zeefdrukraam geplaatst en dit wordt dat weer belicht door UV licht. De delen die niet belicht worden door het UV licht worden weggespoeld van het gaas, hierdoor kan de inkt haar doorgang vinden. De drukinkt wordt door het gaas heen gedrukt en het product dat bedrukt moet worden bevindt zich onder het gaas, hierdoor wordt het promotionele artikel bedrukt.

Wanneer wordt zeefdruk gebruikt?

Bij veel verschillende relatiegeschenken kunt u kiezen uit zeefdruk of transferdruk. Wanneer wordt er gebruik gemaakt van zeefdruk? Zeefdruk wordt alleen op vlakke oppervlaktes bedrukt. Nylon relatiegeschenken zijn mooie voorbeelden van promotionele artikelen die goed bedrukt kunne n worden m.b.v. zeefdruk, dit geldt ook voor textiel. Meestal wordt zeefdruk gebruikt wanneer u een 1 of 2 kleuren opdruk op een artikel wilt hebben. Bij overlappende of gedetailleerde logo’s, net als veel opdrukkleuren, wordt er gekozen voor transferdruk. Wanneer u echter een grotere opdrukruimte op een tas nodig.
heeft wordt er weer gekozen voor zeefdruk.

De bedrukkingstechniek transferdruk

Als u kunt kiezen voor zeefdruk wordt ook meestal de opdrukmethode transferdruk als optie gegeven. Dit komt omdat transfer en zeefdruk allebei op dezelfde stoffen kan worden gebruikt. Dit maakt de keuze voor u natuurlijk lastig. Daarom gaan wij het verschil tussen transferdruk en zeefdruk uitleggen.

hoe werkt transferdruk?

De door u gekozen ontwerp wordt op een transferpapier aangebracht door middel van een digitransfer techniek die lijkt op uw eigen printer thuis. Een opdruk wordt via een kleurenprinter aangebracht op een transferpapier. De opdruk wordt in één keer bedrukt, dus niet per opdrukkleur. Dit transferpapier wordt vervolgens samen met het te bedrukken promotionele artikel in een pers op hoge temperatuur tegen elkaar gedrukt. De hoge temperatuur en de druk zorgen ervoor dat de inkt op het transferpapier loslaat en zich hecht op het promotionele artikel. Gedetailleerde ontwerpen zijn bij transferdruk door dit voorgaande proces geen enkel probleem. Vaak wordt er een flexibel maker gebruikt, zodat de opdruk langer mee gaat en niet vervaagt in de was.

Wanneer wordt transferdruk gebruikt?

Net als zeefdruk wordt transferdruk gebruikt bij flexibel materiaal zoals petjes, paraplu’s en tassen. Doordat transferdruk, in tegenstelling tot zeefdruk, in één keer wordt bedrukt op het transferpapier wordt transferdruk gekozen boven zeefdruk bij veelkleurige bedrukking. U kunt transferdruk zelfs gebruiken bij een full colour bedrukking. Ook bij lage aantallen van bedrukking is transferdruk een goedkopere optie dan zeefdruk. Doordat uw bedrukking in één keer wordt bedrukt wordt er bij gedetailleerde ontwerpen ook gekozen voor transferdruk. Dit komt omdat zeefdruk per kleurlaag wordt aangebracht en overlappingen kunnen er dan niet goed uit komen te zien, bij transferdruk heeft u dit probleem niet. Er wordt ook voor transferdruk gekozen als men op ongebruikelijke plaatsen op bijvoorbeeld een t-shirt een logo bedrukt wilt hebben.

Meer weten over druktechnieken?

Als u meer wilt weten over druktechnieken kunt u nog veel meer informatie vinden over onze druktechnieken op de website. Als u vragen heeft kunt u ons ook altijd nog bereiken via de volgende kanalen:
Tel: +31(0)35-6956000
Mail: sales@zintuig.nl

Druktechnieken voor promotionele artikelen, doming en lasergravure!

Een bedrijf die handelt in relatiegeschenken of een bedrijf die wel eens een relatiegeschenk heeft laten bedrukken kent het begrip bedrukkingstechniek of opdrukmethode wel. Zeker als u nog helemaal geen ervaring heeft in het bedrukken van promotionele artikelen is dit soms nog wel lastig. In het voorgaande stuk hebben wij al een uitleg gegeven van de opdruktechnieken die het meest op elkaar lijken namelijk zeefdruk en transferdruk. In dit artikel gaan we vooral verder op andere opdrukmethodes. In dit artikel krijgt u meer uitleg over de druktechnieken:

  • Doming
  • Lasergravure
  • Tampondruk

De opdruktechniek doming

De druktechniek doming is een techniek die haar naam te danken heeft aan de vorm. De ronding doet enorm veel denken aan een dome doordat deze uw bedrukking beschermt. Doming is een steeds vaker gebruikte bedrukkingstechniek op promotieartikelen.

Hoe werkt doming?

Het domen gebeurt op een heel speciale manier. Allereerst wordt uw logo of tekst op een stickerpapier aangebracht met behulp van een speciale printer. Uw logo wordt altijd, met behulp van de printer, in full colour bedrukt. Nadat uw logo op het stickerpapier is aangebracht wordt deze voorzien van een 2 componenten hars-laag genaamd epoxy. Deze epoxylaag is glashelder waardoor uw logo op de sticker niet alleen beschermd wordt maar ook nog enigszins wordt vergroot. Uw logo komt dus onder een soort vergrootglas te liggen. Dit geeft uw logo een extra dimensie. In het onderstaand filmpje ziet u hoe doming precies werkt.

Wanneer wordt er voor doming gekozen?

Doming wordt gekozen wanneer u een relatiegeschenk full colour wilt bedrukken. Doming kan echter niet bij elk relatiegeschenk gebruikt worden. Het promotionele artikel waarbij doming het meest gebruikt wordt is een usb-stick. Het bedrukken van een USB-stick met doming wordt steeds vaker gedaan en dat komt doordat een USB-stick hier ideaal voor is. Na de USB-sticks worden er ook veel sleutelhangers voorzien van de doming opdrukmethode.

De opdruktechniek lasergravure

Het lasergraveren van relatiegeschenken wordt al jarenlang gedaan en dat snappen wij wel. Lasergravure is een zeer stijlvolle en mooie opdrukmethode. Wanneer u kiest voor lasergravure kiest voor stijl en klasse op uw (metalen) promotieartikel.

Hoe werkt lasergravure?

Lasergravure is een opdrukmethode die heel anders is als andere bedrukkingstechnieken. Bij lasergravure wordt het relatiegeschenk namelijk gegraveerd met een laserstraal die wordt aangestuurd door een computer. Dit zorgt ervoor dat uw logo heel gedetailleerd wordt aangebracht op het geschenk. Uw logo wordt als het ware in het geschenk gebrand waardoor de onderliggende laag zichtbaar wordt. Dit onderliggende metaal bepaalt ook de kleur van uw logo, meestal is dit grijs of koperkleurig. Een voordeel van lasergraveren is dat uw gravure de levensduur heeft van het relatiegeschenk dat u laat graveren en dat is de langste levensduur die u maar kunt wensen. Een nadeel is dat de gravure kleurloos is en er ook geen kleur kan worden aangebracht aan het ontwerp.

Wanneer kunt u kiezen voor lasergravure

Lasergravure is een techniek die alleen wordt toegepast op metalen relatiegeschenken. Als u namelijk kiest voor het graveren op een kunststof geschenk zal deze namelijk smelten en dat kan natuurlijk niet. Een metalen geschenk is daarbij meestal van goede kwaliteit en ziet er ook vaak luxer uit. Als u op deze metalen relatiegeschenken ook nog uw logo laat graveren heeft u een zeer mooi en luxe geschenk. Dit kunt u gebruiken als geschenk aan een jubilaris of vaste klant.

Meer weten over druktechnieken?

Als u meer wilt weten over druktechnieken kunt u nog veel meer informatie vinden over onze druktechnieken op de website. Als u vragen heeft kunt u ons ook altijd nog bereiken via de volgende kanalen:
Tel: +31(0)35-6956000
Mail: sales@zintuig.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s