Categorieën
Nieuws & weetjes

De Europese standaard voor de zonnebrillen (EN1836)

Er zijn 3 belangrijke standaarden voor de zonnebril. De bekendste is daarbij de standaard voor bescherming van de zonnebril tegen de UV-straling; er zijn echter nog andere normen met andere eisen. Een wereldwijde ISO-norm bestaat er nog niet, maar er zijn in 2004 echter wel pogingen gedaan om een dergelijke norm te introduceren. Deze pogingen hebben geleid tot een respectievelijke ISO-normcommissie, subcommissie, technische commissie, en een aantal werkgroepen. Er is echter een Europese standaard voor de Nederlandse zonnebrillen. Deze standaard gaan we nu verder uitleggen.

De Europese standaard: EN1836

Vanaf 2009, geeft de Europese CE-markering aan dat de zonnebrillen tegenwoordig een veilig niveau voor bescherming tegen de zon hebben.
Er is ook een nieuw Europees standaard die brillen in verschillende categorieën indeelt en u zo de beste zonnebril kun vinden, deze heet:
•    EN 1836: 2005
Deze Europese norm heeft vier transmissie cijfers:
•    “0” wegens onvoldoende UV-bescherming;
•    “2” voor voldoende bescherming UHV;
•    “6” voor een goede UHV bescherming;
•    “7” voor “volledige” bescherming UHVV, wat betekent dat er niet meer dan 5% van de 380 nm straling wordt doorgelaten.
Producten die aan de standaard voldoen krijgen een CE-markering. Er is geen beoordeling over de transmissie voor een straling tot 400 nm ( “UV400”), zoals dit wel een vereiste is in andere landen zoals de VS. Aanbevolen door deskundigen werd se huidige norm, EN 1836:2005, voorafgegaan door de oudere normen EN 166: 1995 (Persoonlijke oogbescherming -Specificaties), EN167: 1995 (Persoonlijke oogbescherming – optische beproevingsmethoden) en EN168: 1995 (Persoonlijke oogbescherming – Niet-optische beproevingsmethoden), die in 2002 werden gepubliceerd als een samengevoegde standaard onder de naam EN 1836: 1997 (waarvan twee amendementen werden inbegrepen). In aanvulling op het filteren, bevat de standaard ook eisen voor de minimale robuustheid, etikettering, materialen (niet-toxisch voor contact met de huid en niet brandbaar) en verbod op uitsteeksels (om schade bij het dragen van de zonnebril te vermijden).

Categorieën van EN1836: 2005

De EN1836: 2005 norm verdeeld ook de zonnebrillen op basis van de doorlatendheid(transmissie) van de UV-straling. Categorieën voor de Europese standaard, die verplicht op de frame gemarkeerd moeten worden:
• categorie 0: 80% -100% transmissie – voor mode, gebruik binnenshuis of bewolkte dagen
• categorie 1: 43% -80% transmissie – lage blootstelling aan de zon
• categorie 2: 18% -43% transmissie – medium blootstelling aan de zon
• categorie 3: 8% -18% transmissie – sterke helderheid, licht gereflecteerd van water of sneeuw
• Categorie 4: 3% -8% transmissie – intense zonneschijn voor hoge bergen, gletsjers; niet voor gebruik tijdens het rijden of op de weg.

Welke zonnebril moet u nu bedrukken?

Uiteindelijk willen wij u een advies geven voor het bedrukken van een zonnebril. Er zijn vele soorten zonnebrillen met elk haar eigen bescherming tegen de zon. De zonnebril die u kunt bedrukken en die de juiste prijs-kwaliteit verhouding kent is de Sun Ray zonnebril van brillenman. Deze zonnebril is een categorie 3 zonnebril en laat dus weinig straling door. Ideaal voor uw promotie dus!
Mocht u nog enige vragen hebben dan kunt u ons altijd bellen of mailen:
Tel: +31(0)35-6956000
Mail: sales@zintuig.nl

Advertentie

Één reactie op “De Europese standaard voor de zonnebrillen (EN1836)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s