Categorieën
Gebruikers vertellen

Uw lokale sourcing agent is geen betrouwbare kwaliteitsinspecteur!

Lokale sourcing agent geen betrouwbare kwaliteitsinspecteurAls het gaat om zakendoen in China kunt u alle hulp gebruiken. Het is een logische stap om met een lokale sourcing agent in zee te gaan die u kan helpen met het vinden van fabrikanten en de communicatie in China te versoepelen. Het is dan ook niet gek om te denken dat een agent u kan helpen met kwaliteitscontrole.

Geen kwaliteitsingenieur
Echter, deze lokale sourcing agenten zijn niet geschikt om uw producten te inspecteren. Ze zijn namelijk niet opgeleid tot kwaliteitsingenieur, waardoor ze een inspectie niet professioneel uit kunnen voeren. Een kwaliteitsingenieur, of inspecteur, is gespecialiseerd in het interpreteren van de specificaties en het uitvoeren van testen. Hij is opgeleid om op details te letten. Daardoor wordt er bijna nooit iets over het hoofd gezien. De kans dat een agent dingen over het hoofd ziet is echter groot.
U zult waarschijnlijk ook geen rapport van de inspectie ontvangen, omdat die niet systematisch is uitgevoerd. Hoe kunt u zonder rapport zeker weten dat de inspectie daadwerkelijk uit is gevoerd? U kunt er niet zeker van zijn dat de sourcing agent in uw fabriek is geweest. Misschien had hij niet genoeg tijd en heeft hij de zaak afgeraffeld. Misschien was hij zelfs aan de andere kant van het land en helemaal niet in staat om in de fabriek te kijken. Dat brengt veel risico met zich mee, waarvoor de agent niet verantwoordelijk gehouden kan worden.

Nauwe banden met de fabriek
Toch claimen de meeste agenten professionele kwaliteitscontroles uit te kunnen voeren. Het kan best dat uw agent een rechtmatige inspecteur blijkt te zijn. Maar het is in China dat de sourcing agent een commissie van de fabriek ontvangt, waar de importeur vaak niks vanaf weet. Een commissie is een bonus voor het aanleveren van een klant. Een agent krijgt dus dubbel betaald: een keer door de importeur en een keer door de fabriek. Een sourcing agent zal dus nooit een bestelling afkeuren vanwege de belangenverstrengeling met de fabriek. Een slechte beoordeling kan ervoor zorgen dat hij zijn commissie mis loopt.
Kortom, kwaliteitscontrole door een sourcing agent is riskant, terwijl u juist een inspectie uit laat voeren om het risico van uw order te verminderen. U kunt uw kwaliteitscontrole daarom beter zelf doen of natuurlijk over laten aan een onafhankelijk kwaliteitscontrolebedrijf.
Quality Control ChinaDit artikel is geschreven door Quality Control (QC) China, een onafhankelijk bedrijf in kwaliteitscontrole. QC China is uw juiste partner; aanspreek- punt in Nederland en deskundigheid in China.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s