Categorieën
Nieuws & weetjes

Relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar of niet?

Voor veel bedrijven in Nederland is het niet helemaal duidelijk of relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn of niet. Het antwoord is niet eenvoudig, omdat er afzonderingen zijn voor het terugvorderen van de BTW. Hieronder leest u het volledige antwoord op deze vraag.

Belastingdienst

BTW aftrekbaar

Ten eerste moet er worden gekeken wat de belastingdienst ziet als relatiegeschenk. Onder relatiegeschenken vallen bijvoorbeeld kerstpakketten, weggevertjes voor klanten en giften voor leveranciers. Wervende geschenken vallen niet onder relatiegeschenken. Relatiegeschenken zijn alleen fiscaal aftrekbaar als het bestaande klanten, medewerkers of leveranciers zijn.

In principe kan de BTW over relatiegeschenken afgetrokken worden. De belastingdienst geeft echter twee uitzonderingen:

• Het jaarlijks drempelbedrag voor personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken mag niet overschreden worden. Dit bedrag is door de belastingdienst vastgesteld en bedraagt: 227 euro (excl. BTW) per ontvanger per boekjaar.
• De tweede uitzondering is afhankelijk van de ontvanger. Als de ontvanger, als ze het zelf zouden kopen, recht hebben op aftrek. Als dit niet het geval is, kan de BTW niet afgetrokken worden.

Het is dus belangrijk om na te gaan hoeveel geld je al hebt besteed aan relatiegeschenken, giften en personeelsvoorzieningen

en of de ontvanger genoeg BTW af kan trekken als zij het zelf zouden kopen. Dit zijn de twee punten waar rekening mee gehouden moet worden.

Eigen bijdrage

Indien u een eigen bijdrage ontvangt van uw medewerkers of relaties voor relatiegeschenken of personeelsvoorzieningen, moet uw deze inkomsten aftrekken van uw

uitgaven. Als je uitgaven hierdoor onder het drempelbedrag van 227 euro zakt, mag u de BTW van deze uitgaven aftrekken. Als dit het geval is, moet u er wel op letten dat u de eigen bijdrage wel aangeeft aan de belastingdienst.

Ten slotte

Let dus op de bovenstaande aspecten om geld terug te vorderen. Het zou zonde zijn om voor vijf euro geen BTW te kunnen aftrekken. Houdt er ook rekening mee dat er in het buitenland andere wetten en regels gelden.

Deze informatie is mogelijk gemaakt door Zintuig.nl, uw relatiegeschenken groothandel en drukkerij.

Bron: Belastingdienst – http://www.belastingdienst.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s