Categorieën
Producten & gadgets

Zijn gemeenten moreel verplicht om ‘iets’ te doen op Koningsdag?

keramieken Oranje bordjesNog amper anderhalve maand tot de eerste Koningsdag. 30 april is zowel een einde als een nieuw begin. Koningin Beatrix treedt af en tevens wordt de datum van het feest der Nederlanders aangepast. Koningsdag 2014 zal plaatsvinden op 27 april in plaats van 30 april. Over minder dan twee maanden is heel Nederland in de ban van oranje artikelen. Nederlanders gaan massaal de straat op en zijn voorzien van een oranje ‘kloffie’. Hoe zit dat voor gemeenten en overheidsinstellingen. Zijn zij moreel gezien verplicht om iets te organiseren of weg te geven op Koningsdag?

Ja er is een verplichting
Op 30 april is het de laatste keer dat de verjaardag van Beatrix in het openbaar wordt gevierd. Veel bedrijven dragen hun koningsgezindheid uit door gebruik te maken van oranje artikelen. Vlaggen, sjaals, mutsen, tompoucen en oranje mokken mogen niet ontbreken. Scholen en gemeenten worden  gesubsidieerd door overheidsgeld. Vanuit moreel oogpunt zijn zij verplicht om mee te doen aan de oranje gekte. Het is overheidsgeld en de overheid hoort de eensgezindheid te stimuleren. Zo prijkt bij ieder gemeentehuis op 30 april een Nederlandse vlag aan de vlaggenstok. Hetzelfde gebeurt bij koninklijke Nederlandse bedrijven zoals Shell of Douwe Egberts.

“Nee gemeenten moeten het zelf weten”
Uit onderzoek van Zintuig.nl blijkt dat er vanuit de overheid geen wettelijke of ongeschreven verplichting voor onderwijsinstellingen of gemeenten is om te investeren in relatiegeschenken of ander tradities/rituelen omtrent Koninginnedag. Een verplichting gaat volgens klanten te ver en werkt juist averechts. “Koninginnedag is door en voor het volk en moet niet een verplicht nummer worden, dat belemmert de creativiteit”, aldus een woordvoerder van gemeente Bussum. Overheidsinstellingen of subsidieontvangers zijn juist zelfstandig. Het antwoord op de vraag ‘Zijn gemeenten en overheidsinstellingen moreel gezien verplicht om iets te organiseren of weg te geven op Koningsdag’ is dus tweeledig.

Uit de praktijk blijkt dat veel gemeenten juist wel de keuze maken om in relatiegeschenken te investeren. Pennen en tassen zijn populair. Speurt u de eerstvolgende keer de wachtruimte maar eens af en dan zult u versteld staan over het aantal aanwezige relatiegeschenken. Investeer in relatiegeschenken en laten we er met z’n allen een groot feest van maken. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s