Categorieën
Gebruikers vertellen

Hoog risico op de kwaliteit van relatiegeschenken uit China

Als u goederen uit China importeert loopt u het risico dat er van alles mis gaat. Fabrikanten doen vaak concessies op kwaliteit om kosten te besparen. Bovendien is het personeelsverloop zo hoog dat er steeds nieuwe mensen aan uw product werken. Er komen vaker wel dan niet vertragingen voor. De juiste voorzorgsmaatregelen in uw supply chain kunnen uw redding zijn. Goede kwaliteitscontrole door een onafhankelijk inspectiebedrijf is zo’n maatregel. Grote importeurs halen het niet in hun hoofd om kwaliteitscontroles (Quality Control, QC) in lage-lonen landen na te laten. Als u direct uit China of andere delen van Zuidoost Azië importeert, is het belangrijk dat u weet wat kwaliteitscontroles zijn en wanneer u een inspectie nodig heeft. Hier volgt een introductie in de wereld van QC.

1.    Voor u begint met inspecties
Het is belangrijk dat u opschrijft wat u verwacht van een leverancier. Laat hem weten dat u waarde hecht aan kwaliteit en dat u deze zult controleren. Maak precies duidelijk welke marges u tolereert:

–    Kleine defecten: Dit zijn fouten die de meeste gebruikers niet zullen opmerken of niet erg zullen vinden. Het zijn cosmetische defecten.
–    Grote defecten: Dit zijn fouten die een gebruiker niet zal tolereren, omdat het product niet goed werkt. Het zijn functionele defecten.
–    Kritieke defecten: Dit zijn totaal onacceptabele fouten die letsel kunnen veroorzaken of wetten overtreden.

Door de defecten duidelijk te maken weet de fabriek precies wat u verwacht. Mocht u besluiten een onafhankelijk kwaliteitscontrolebedrijf in te schakelen voor een inspectie in uw fabriek, kan deze aan de hand van uw specificaties de controles uitvoeren.

2.    Controleer vóór de verzending
Als u afwacht tot uw goederen in Nederland aankomen, is er niets meer aan te doen. In het geval van China is het namelijk in de praktijk niet mogelijk defecte producten terug te sturen. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat de fabriek het kosteloos opnieuw wil doen of geld terug zal geven. Daarom kunt u beter in de loop van het productieproces de kwaliteit controleren. Zo kunt u de leverancier tips en aanwijzingen geven en leert deze uw wensen kennen. Dit is een kleine moeite als u het afweegt tegen een container vol onbruikbare producten.

3.    Laat het aan een inspecteur over
Hoewel een sourcing agent u een heel eind op weg kan helpen als het gaat om het vinden van nieuwe fabrieken en het slaan van culturele bruggen, kunnen ze u niet helpen bij de kwaliteitscontrole van uw bestelling. De meeste agenten krijgen namelijk een commissie van de fabriek voor het aanleveren van nieuwe klanten. Daarom zal het oordeel van die agent nooit negatief zijn. Daarnaast zijn agenten niet getraind als inspecteur. Zij kunnen een inspectie dan ook niet professioneel uitvoeren.
Een inspecteur is een goed opgeleide kwaliteitsingenieur en is gespecialiseerd in bepaalde producten. Afhankelijk van het product zal de inspecteur checkpunten afgaan. Denk hierbij aan de kwantiteit, het uiterlijk, de conformiteit met uw eisen en gerelateerde functionaliteitstesten. Inspecteurs voeren doorgaans de volgende testen uit:

–    Trek-test aan verschillende onderdelen en naden
–    Metaaldetectietest
–    Test van de vulling

Deze testen zijn uiterst belangrijk, maar uw product vereist wellicht ander testen buiten de fabriek en in een laboratorium. Er wordt vaak getest op lood, cadmium en andere materialen. Dit is afhankelijk van uw product, maar ook van regelgeving in verschillende landen.

4.    Samples kiezen
Het kost enorm veel tijd om het volledige aantal bestelde producten één voor één te controleren. Daarom is er een internationale standaard ontwikkeld, de ISO 2859-1, voor het kiezen van monsters, ook wel samples genoemd. Deze standaard is ontwikkeld om een statistisch representatief aantal samples te kiezen. De tabellen die hiervoor gebruikt worden heten de Acceptance Quality Limit (AQL).

Zoals u kunt zien komt er veel kijken bij de kwaliteit van risicoproducten zoals kinderspeelgoed. U hebt nu de basiskennis van kwaliteitscontrole om ermee aan de slag te gaan!

Logo QC ChinaDit artikel is geschreven door Quality Control (QC) China, een onafhankelijk bedrijf in kwaliteitscontrole. QC China is uw juiste partner; aanspreek- punt in Nederland en deskundigheid in China.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s