Categorieën
Producten & gadgets

Wat is de officiële normering voor zichtbaarheidskleding?

veiligheidsvestje Zintuig.nlZichtbaarheidskleding is enorm belangrijk voor de veiligheid van de mens. Bij zichtbaarheidskleding mag u denken aan veiligheidshesjes of kleding met een fluorescerende stof. Zowel ’s avonds als overdag is zichtbaarheidskleding belangrijk. Overdag zorgt de fluorescerende stof voor herkenning en ’s avonds zijn het de reflecterende strepen of delen van de kleding die voor herkenning zorgen. De Europese norm voor hoge zichtbaarheidskleding wordt EN-471 genoemd.

In de EN-471 is opgesteld hoe groot het oppervlakte van de fluorescerende stof en het reflecterende deel minimaal moet zijn. Ook zijn er regels voor de kwaliteit van het reflecterende materiaal. Deze wordt afgemeten aan een reflectiecoëfficiënt en geeft aan in welke mate er licht door het materiaal wordt teruggekaatst van de bron van het licht richting de waarnemer. We hebben de twee criteria voor u op een rijtje gezet.

Kwaliteit reflecterend materiaal
De kwaliteit is onder te verdelen in twee klassen, namelijk in klasse 1 en in klasse 2. Hierbij is klasse 2 de beste kwaliteit. In de zichtbaarheidskleding is deze beoordeling in het label onderaan te vinden, zoals aangeduid op de afbeelding.

Oppervlakte fluorescerende en reflecterende stof
De oppervlakte bepaalt de klasse van de zichtbaarheidskleding. Hierbij is klasse 3 het meest zichtbaar. Voor iedere klasse zijn minimumvoorwaarden afgebakend. Een combinatie van oppervlakten, denk aan een trui en een broek, is ook mogelijk. De klasse zijn als volgt gedefinieerd:

kernvoorwaarden EN

* Oppervlakte van materiaal dat zowel fluoresceert als reflecteert tenminste 0,20 m2

Stel in het label van een veiligheidsvest staan een 3 en een 2 dan is de zichtbaarheidskleding uitstekend zichtbaar, zowel overdag als ’s avonds. Zorg altijd voor een veiligheidsvest in uw auto. Kies voor veiligheid en geef uw relaties of personeel een veiligheidsvest cadeau!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s