Categorieën
Nieuws & weetjes

De overblijfselen aan relatiegeschenken van politieke campagnes

vvd promotioneel materiaal verkiezingenVoor de ene persoon is het campagneafval en voor de ander een relikwie van het karakter van de politieke strijd. Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) is er elke keer weer blij mee. Geen politieke sjaal of bedrukte pen wordt weggegooid. Hier vind je allerlei soorten relatiegeschenken, denk aan petten met ‘Heerlijk Helder Henk’, red. Henk Bleker CDA, of een VVD shirt bedrukt met ´Rita, wij staan vierkant achter je!´. Geen campagneafval maar een historisch erfstuk?

Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen
Voor het DNPP geven de relatiegeschenken een indruk van het karakter achter een politieke partij. In het centrum treft u honderden relatiegeschenken. Het is een stukje Nederlandse geschiedenis en getuigt van creativiteit van de marketeers en communicatie professionals. Attributen zeggen volgens Berend Boer (documentenanalist) veel over het karakter van een partij dan verkiezingsprogramma’s. In de jaren 80 was het voor de VVD heel normaal om flessen wijn weg te geven als relatiegeschenk. Buttons worden nauwelijks meer verstrekt. Voor het millennium was het nog geaccepteerd om buttons weg te geven. Tegenwoordig wordt het gezien als oubollig. “Muismatten, usb sticks en keycords zijn de typische campagneobjecten die in opkomst zijn”, aldus Berend Boer. Wie weet wat wij bij de nieuwe verkiezingen kunnen verwachten!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s