Categorieën
Gebruikers vertellen | Druktechnieken |

Digitaal drukken, techniek met toekomst

digitaal drukkenDigitaal drukken heeft al sinds een aantal jaren zijn plaats verworven in de grafische industrie. Zeker in het conventionele offsetdrukwerk is deze techniek helemaal ingeburgerd, maar ook in het bedrukken van relatiegeschenken en de industriële markt neemt deze techniek een steeds grotere plaats in. Trends die aantonen dat de gemiddelde oplage daalt en de klant die zijn bestelling steeds sneller verwacht, in combinatie met de verbeterde kwaliteit, flexibiliteit en snelheid van digitale persen verklaren de groei in de markt.Met digitaal printen kan elke afbeelding (foto’s / logo’s / beeldmerken) eenvoudig gereproduceerd worden. Vergelijkbaar met dezelfde techniek als bij offsetdrukwerk worden RGB en PMS kleuren geconverteerd naar de CMYK kleurruimte, specifiek afgestemd op de drukspecificaties van de digitale printer. De kleuren aanwezig in uw digitale bestand worden in de achtergrond door de software vertaald naar LAB waarden en vervolgens omgezet naar de CMYK kleurwaarden. Door het gebruik van deze kleurconversie techniek ontstaat de kwalitatief hoge reproductie van uw digitale bestand op uw artikel. Ook het bedrukken van verlooptinten en kleurovergangen vormen met het digitaal printen geen enkel probleem.

Kan de digitale printer elke kleur drukken?
Het antwoord is simpel, nee. Gelijk als bij offsetdrukwerk van uw briefpapier (in veel gevallen niet meer als PMS kleur) of advertentie in de kranten/tijdschriften etc., wordt uw digitale bestand omgezet naar CMYK. Door deze omzetting kunnen bepaalde PMS kleuren niet exact worden geproduceerd. Kleuren opgebouwd uit CMYK kunnen een marginale afwijking hebben (DeltaE waarde) ten opzichte van de PMS waarden uit uw kleurwaaier. Deze kleurafwijking heeft in praktijk nauwelijks enige betekenis. De consument associeert rood als rood, en stelt zich niet de vraag of het logo van Vodafone PMS 032 of 186 moet zijn. Kleuren opgebouwd in CMYK mogen daarom een Delta E waarde afwijken ten opzichte van PMS kleuren.

FM rastertechniek
Door het gebruik van een FM rastertechniek (willekeurig aantal puntjes van een van de 4 kleuren op een willekeurige plek bepalen de toonwaarde) in tegenstelling tot de conventionele AM rastertechniek (het drukken van rasterpunten in een bepaalde hoek en liniatuur) zorgen voor een perfecte scherpte weergave van uw afbeelding op uw te bedrukken artikel. Doordat de rasterpunten op een willekeurige plek naast elkaar worden geplaats in een zeer hoge rasterfijnheid is elk detail tot in perfectie in scherpte te reproduceren. Als bijkomend voordeel van de FM rastertechniek is de te reproduceren kleurruimte vele malen groter dan bij de conventionele AM techniek doordat de rasterpunten niet over maar naast elkaar worden geplaatst.

Naast de technische voordelen heeft digitaal drukken als grootste voordeel dat de opstartkosten voor een drukwerk heel laag zijn. Dat zorgt er voor dat digitaal drukken al interessant kan zijn vanaf één exemplaar, Hierdoor kan digitaal printen bij uitstek geschikt zijn voor bijvoorbeeld toegevoegde waarde te geven aan het product, zoals personalisatie. Variabele data printing (VDP) laat toe om zeer gerichte reclame te produceren, met een duidelijk hogere respons en daardoor een lagere kostprijs per reactie.

Doordat de afstand van de printkop van de digitale printer ten opzichte van het te bedrukken oppervlak een maximale afstand van enkele millimeters van mag zijn is het digitaal printen niet geschikt voor elk artikel. Om het artikel digitaal te bedrukken moet het artikel plat of lichtgebogen zijn. Digitaal printen is dus ideaal voor het bedrukken van aanstekers, schuifpuzzel mintdoosjes USB etc. Gebogen artikelen kunnen bedrukt worden, zij het met een beperkt afdrukgebied, afhankelijk van de buiging.

Dit artikel is geschreven door Kees Klomp van De Print Fabriek (DPF).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s