Categorieën
Nieuws & weetjes

Klein relatiegeschenk vermindert waarde groot relatiegeschenk

Uit recent onderzoek is gebleken dat de waarde van een groot relatiegeschenk afneemt als er een klein relatiegeschenk bij wordt gegeven. Dit in de ogen van de ontvanger. Op het moment dat er twee verschillende relatiegeschenken worden gegeven in duidelijk verschillende prijsklassen, zal de waardering ongeveer gelden voor het gemiddelde van de twee.

Alleen is beter dan samen?
Dit betekent dat als iemand een mooie nieuwe koffer krijgt en daarbij een cadeaubon, de dankbaarheid minder zal zijn dan wanneer alleen de nieuwe koffer gegeven zou worden. Er is dus iets voor te zeggen om iets meer geld aan een mooi, goed relatiegeschenk te geven in plaats van twee kleinere. Of zelfs om iets minder geld uit te geven.

Ook andere onderwerpen met vergelijkbare uitkomst
De mensen die dit onderzoek gedaan hebben, hebben eerder vergelijkbaar onderzoek gedaan naar onder meer straffen. Op het moment dat iemand voor het laten liggen van rommel op straat een geldboete van bijvoorbeeld honderd euro krijgt, zullen zij dit erger vinden dan een geldboete van honderd euro en enkele uren taakstraf. Mensen zijn in het tweede geval zelfs minder geneigd om hun rommel netjes in de prullenbak te gooien.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s