Categorieën
Gebruikers vertellen

Werkkleding kiezen: lagen en materialen deel 2

Werkkleding voor het “nieuwe werken” wordt doorgaans in lagen opgebouwd. Dit om bij alle werkzaamheden goed beschermd te zijn met 1 collectie kleding. In deel 2 leest u over de lagen en materialen van werkkleding.

3 unieke lagen
De vocht opnemende en verdelende en mogelijk isolerende laag 1 (Layer 1) moet rechtstreeks op de huid worden gedragen. Een goede tussenlaag (Layer 2) bestaat uit een isolerend kledingstuk van fleece, softshell of pile. De microfleece kleding van Jobman is divers en leent zich ideaal als tussenlaag. De buitenste laag (Layer3) is gewoonlijk weerbestendig en bij voorkeur ademend zodat het vocht kan worden afgevoerd zonder dat wind of regen binnendringt. Waar bestaat dan een ideale werkkleding set uit:

Laag 1: vocht en of warmte regulerend ondershirt met eventueel een lange onderbroeken voor bijzondere warmte of kou.

Laag 2: een warmte laag bijvoorbeeld een fleece jas of een dun softshell jack

Laag 3: wind- en waterdichte en ademende zoals parka’s, jassen of softshells, Voor het werken in extreme weersomstandigheden is deze methode een pre om het regelen van uw vochtafvoer en lichaam temperatuur.

100% katoen Corrib™
Dit materiaal absorbeert wel meer vuil en vocht dan synthetische stoffen, maar is wel een natuurlijk materiaal en zeer hoog comfort gehalte.
Let erop dat het katoen van uw werkkleding gesanforiseerd is (voorgekrompen). Zodoende kan het ook op 85 C gewassen worden.

Voor laswerkzaamheden adviseren wij onze 100% katoen vlamwerende laskleding die is gecertificeerd volgens EN470-1 en EN531 A, B2, C1 normering.

Dry-tech
Dry-Tech oftewel functionele kleding van 100% polyester of polypropyleen, bestaat uit microvezels die transpiratie snel van het lichaam afvoeren en het over een groter oppervlak verdelen, ook wel bekend als het wicking effect. De microscopische waterdeeltjes verdampen vervolgens supersnel. Lichaam en kleding blijven droog en zorgt voor een fris gevoel. Dry-Tech behoudt de vorm, kan niet worden gestreken, is kleurvast en kan op 85 C worden gewassen.

Polyester/katoen
Dit wordt het meest gebruikt in kleding voor industrie, transport en dienstverlening. De stof behoud de kleur is krimp arm en zeer sterk, en hierdoor geschikt voor profilerende kleding. Het wordt gemaakt van soepel en eenvoudig te onderhouden materiaal van 65% polyester en 35% katoen. Hierdoor kan het op 85 C gewassen worden en is het geschikt voor industrieel wassen.

Granyte™
Dit materiaal bestaat uit 48% nylon en 52% katoen met een dichtheid van 260 g/m2. Het is zeer duurzaam en eenvoudig te onderhouden materiaal dat water en vuil afstoot. Het kan op 60 C worden gewassen en op lage temperatuur in de droogtrommel worden gedroogd.

Toepassing: beroepen in een vuile werkomgeving en waar kleding extreem snel kan slijten en vuil en water afstotend moet zijn met een maximaal draagcomfort.

Hoog zichtbaarheidkleding
Bij Hi-Vis EN471 Hoge zichtbaarheidkleding bestaat meer en deel uit fluorescerende stof uit een mengsel van 70% polyester en 30% in tegenstelling tot de bovengenoemde samenstelling. Het wat hogere aandeel polyester in de fluorescerende kleuren zorgt ervoor dat de kleur langer behouden blijft.De kleding kunt u het beste wassen op 40 C of 60 C.  Het volgen een van de wasinstructies is een goed idee!

Toepassing: beroepen als transport, beveiliging, dienstverlening

100% Polyamide
Dit materiaal is zeer slijt en scheurvast en wordt veelal gebruikt voor kniestukken en het beschermen van verschillende kwetsbare delen van kleding. Er zijn jassen en nu ook broeken in polyamide verkrijgbaar. Dus ideaal voor multifunctionele kleding.

Toepassing: zwaar en intensief werk waar veel slijtage optreed aan de kleding, bijvoorbeeld mensen in de ruwbouw en die veel op hun knieën zitten of werken met ruwe materialen.

Öko-Tex norm 100 milieunorm
Een groot deel van de producten zijn goedgekeurd volgens de internationale Öko-Tex norm 100. Deze producten zijn vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn als mensen er direct mee in contact komen en draagt op een positieve manier bij aan het wereldmilieuvraagstuk.

Dit artikel is geschreven Wenda de Vries, Weboprom.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s