Categorieën
Producten & gadgets

Waar komen kerstgeschenken toch vandaan?

December is altijd de maand voor relatiegeschenken. Kerstpakketten zijn hier een bekend voorbeeld van. Sterker nog: kerstpakketten zijn de aanleiding waardoor december de maand van de relatiegeschenken is. Kerstpakketten stammen uit de 19e eeuw. Toendertijd was het nog veel moeilijker om eten te bewaren. Tegenwoordig gaat het in de vriezer en haal je het er later weer uit. Toen bestond dat nog niet. En omdat er in de winter niet bijzonder veel geoogst kon worden, was er schaarste.

De eerste kerstpakketten
In sommige regio’s was het de gewoonte om mensen die langs de boer kwamen om hem goede kerstdagen toe te wensen iets te eten te geven. Later gingen bedrijven deze gewoonte overnemen en was het kerstpakket geboren. Dit heeft zich nog weer later verbreed naar de relatiegeschenken zoals we die nu met kerst kennen.

Van kerstpakketten naar relatiegeschenken
In de afgelopen decennia zijn de kerstpakketten steeds groter en uitbundiger geworden.  Er is inmiddels ook enorm veel keuze. En ook andere relatiegeschenken worden veel meer gegeven dan 30 jaar geleden. Er is dan ook veel meer keuze om met relatiegeschenken kerst op te vrolijken. En deze typisch Nederlandse traditie zal ook in de komende jaren nog wel stand houden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s