Categorieën
Nieuws & weetjes

Relatiegeschenken geven aan buitenlandse partners

wereldbol cultuurverschillen relatiegeschenkenHet geven en ontvangen van relatiegeschenken is zeer gewoonlijk in Nederland. Maar hoe zit het met je relaties in het buitenland? Is een relatiegeschenk dan nog gebruikelijk? Ontvangt men een relatiegeschenk met open armen of voelt men zich juist beledigd?

Cultuur verschillen in de wereld
Elke cultuur heeft zo zijn eigen normen en waarden. Bij sommigen is het normaal om relatiegeschenken te geven of te ontvangen, maar bij sommigen ook weer niet. Er bestaan zelfs verschillen in gewoonten in soortgelijke westerse culturen bij het geven en krijgen van relatiegeschenken.

In westerse landen als Groot-Brittannië, Denemarken en Australië is het niet noodzakelijk om relatiegeschenken uit te delen. In China is het niet geven van een relatiegeschenk juist erg negatief en heeft dat consequenties bij het zaken doen. Als je zaken doet met partners uit China dan is het geadviseerd om een luxe relatiegeschenk te geven! In Oostbloklanden als Tsjechië en Rusland zal een klein relatiegeschenk zeer op prijs gesteld worden. Bijvoorbeeld aanstekers of mokken.

In Nederland en België is het gebruikelijk om normale, vooral niet te uitbundig, relatiegeschenken te geven aan hun relaties. In landen als de VS en Italië daarentegen denkt men daar totaal anders over. In de VS is het normaal om bij het geven van relatiegeschenken groot uit te pakken. In Italië maak je meer indruk met een relatiegeschenk die luxe uitstraalt. Een pen geven bijvoorbeeld, maakt weinig indruk.

Belediging zit in de kleinste details
Doe altijd onderzoek voordat je relatiegeschenken geeft aan je relaties die andere culturen hebben.Arabische landen als Marokko en Saudi-Arabië is het geven van alcohol een belediging. Naast gewoontes van andere culturen kan godsdienst een belangrijke reden zijn om goed onderzoek te doen voordat je een relatiegeschenk geeft. Een hindoe in India kun je maar beter geen geschenken geven die iets te maken heeft met een koe. Het klinkt erg overdreven maar houd dit in uw gedachten!

Net als bij het geven bestaan er bij het ontvangen van relatiegeschenken cultuurverschillen. In Marokko bijvoorbeeld, wordt het bestempeld als onbeleefd als de ontvanger van een relatiegeschenk dit in bijzijn van de relaties direct uitpakt. In Chili dien je een ontvangen relatiegeschenk echter weer direct uit te pakken. Wacht in Chili echter met het uitwisselen van relatiegeschenken tot er ook daadwerkelijk sprake is van een zakelijke relatie anders verdenkt men je snel van omkoping!

Tip van de redactie
Je moet je altijd oriënteren voordat je relatiegeschenken gaat uitwisselen, of je nu zaken doet met relaties in westerse, Aziatische of Arabische landen. Een kleine miscommunicatie kan fataal zijn en schaadt de relatie. Stem het geschenk altijd af op de ontvanger. Een relatiegeschenk zal sneller in goede aard vallen als men rekening houdt met de doelgroep.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s