Categorieën
Nieuws & weetjes

5 tips voor het succesvol schatten van importkosten voor relatiegeschenken

Uw eerste stappen op het gebied van import uit het Verre Oosten heeft u gezet. U heeft een Chinese leverancier gevonden die voor u het juiste relatiegeschenk kan fabriceren. Uw klant wacht met smart op uw scherpe relatiegeschenken offerte. Een scherpe offerte betekent ook een goede schatting van uw transport- en importkosten. Vandaag een overzicht van het gesprek met mevrouw Briand van Horizon Sources. We kwamen tot vijf punten die cruciaal zijn in de berekening van uw importkosten:

1. Bevestig uw aankoopprijs
Het is belangrijk om na te gaan wat wel en wat niet is opgenomen in de kostprijs van de aankoop van uw goederen. Zorg ervoor dat er geen kosten buiten beschouwing zijn gelaten en dat de gegeven prijs een all-in prijs is. Vaak gaat het hier al mis. Zijn de kosten van de verpakking, etiketten en grootverpakking inbegrepen? Worden de goederen “af fabriek” geleverd? Of worden de goederen naar de haven gebracht (FOB)? China is groot, u begrijpt dat dit verschil een grote invloed heeft op de kostprijs van het product.

2. Bereken uw kosten van het transport
Er zijn verschillende vormen van transport als u importeert. De verschillen kunnen erg groot zijn. Er zijn globaal 3 vormen van transport: scheepvaart (goedkoper, meer), lucht (duurder, sneller) en de “Sea & Air (een mengsel van beide).

In de prijscalculatie is zowel gewicht als volume belangrijk. Prijzen kunnen flink stijgen als u een zware lading per vliegtuig wil vervoeren. Als uw klant graag een deel van de opdracht snel wil ontvangen, is het belangrijk dat u slechts een kleine hoeveelheid per lucht importeert en de grote bulk later per boot laat komen.

Zorg ervoor dat u exact weet waar de goederen worden afgeleverd. Transporteurs werken met postcodes of plaatsnamen, zorg ervoor dat u weet naar welk magazijn de opdracht wordt verscheept. Controleer in uw kostencalculatie of uw zending is verzekerd.

3. Schatting importtarieven en douanekosten
Dit is vaak de meest ingewikkelde fase van het importproces. Indien u goederen invoert, dient u invoerkosten te betalen. Ten eerste is het belangrijk te bepalen in welke categorie uw product valt. Check hiervoor de HTS (Harmonized Tariff Schedule), uw invoeragent, de douane, uw transporteur of een webcalculator zoals AsiaCalculator.com. Voor sommige producten betaalt u tot wel 20% van de waarde aan invoerrechten dus u kunt zich hier flink op verkijken als u de verkeerde categorie selecteert. Let erop dat ook kosten zoals transport en verzekering bij de waarde van uw product opgeteld moeten worden. U betaalt hier dus ook invoerheffingen op.

4. Vergeet geen bijkomende kosten bij uw productie
Zorg ervoor dat u niet vergeet om kosten in verband met uw project goed te calculeren. Denk bijvoorbeeld aan een kwaliteitscontrole ter plaatse, ontwerp/studiokosten, bijkomende logistieke kosten zoals opslag enzovoorts.

5. Bepaal uw marge
Nu u alle kosten heeft kunnen bepalen, is het tijd om geld te verdienen! Pas op dat uw marge onderhevig is aan fluctuaties in de wisselkoersen. Verbindt een maximale geldigheid aan uw offerte. 30 dagen kan voldoende zijn. In sommige markten, zoals USB geheugen, zijn prijzen vaak maar 48 uur geldig. Verkijk u hier niet op.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s