Categorieën
Producten & gadgets

Relatiegeschenken zijn aftrekbaar maar let op!

Op het internet lezen wij veel vragen over het feit of relatiegeschenken wel of niet afrekbaar zijn van de belasting. Om dit voor u op te helderen, hebben wij contact opgenomen met de belastingdienst. De uitkomsten daarvan leest u in onderstaand artikel afkomstig van de belastingdienst.

Hebt u uitgaven gedaan voor giften en relatiegeschenken of voorzieningen voor uw personeel? Dan kunt u de btw die u hierover betaalt, niet altijd aftrekken als voorbelasting. Dit is het gevolg van het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA).

Personeelsvoorzieningen
Personeelsvoorzieningen zijn faciliteiten die u aan uw personeel beschikbaar stelt, zoals huisvesting, fitness, ontspanning of privé-vervoer. Ook een kerstpakket of jubileumgeschenk valt hieronder.

Giften en relatiegeschenken
Geeft u goederen of diensten cadeau, of tegen een symbolische bedrag? Bijvoorbeeld een gift aan een stichting of een relatiegeschenk? U kunt dan de btw niet aftrekken als:

  • de ontvangers van uw geschenk, als zij het zelf zouden kopen, minder dan 50% btw kunnen aftrekken, én
  • u over het drempelbedrag heengaat.

Drempelbedrag
De btw op uitgaven voor personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar als voorbelasting. U kunt de btw over deze uitgaven alleen aftrekken als de uitgaven per begunstigde per jaar niet meer dan € 227 (exclusief btw) zijn. Hoe u dit bedrag bepaalt, leest u bij hier.

Uitzonderingen
Voor sommige personeelsvoorzieningen geldt geen beperking van de aftrek van voorbelasting. Voor de aftrek van btw over eten en drinken voor uw personeel geldt een eigen regeling.

Zelfgemaakte goederen
Gebruikt u voor een relatiegeschenk, gift of personeelsvoorziening goederen die u zelf hebt gemaakt, of die u hebt laten maken waarbij u de materialen leverde? En komen de uitgaven hiervoor, eventueel samen met andere relatiegeschenken, giften of personeelsvoorzieningen boven het drempelbedrag uit? Dan moet u voor die goederen een integratieheffing betalen.

Bereken dus zorgvuldig uw drempelbedrag. Het drempelbedrag is heel belangrijk en een groot struikelblok waar veel mensen de mist in gaan. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat ze achter in de reacties en wij zullen u graag helpen.

Advertentie

Één reactie op “Relatiegeschenken zijn aftrekbaar maar let op!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s