Categorieën
Nieuws & weetjes | Druktechnieken |

Het bedrukken van promotie artikelen en relatiegeschenken

relatiegeschenken, promotie materiaal.In veel gevallen zal een relatiegeschenk bedrukt worden, wat kunt u aanleveren en hoe werkt het? De bestanden die u gedrukt wilt hebben op het relatieartikel dienen in de volgende formaten te worden aan-geleverd:

  • Vector EPS,
  • Tiff, JPEG, Minimale resolutie 600 dpi voor lijnwerk (tekeningen), en 300 dpi voor grijswaarden en rasterwerk (foto).
  • PDF, formaat (in hoogste kwaliteit) zonder compressie. Ontwerpen aangeleverd met een resolutie van 72 dpi of lager zijn niet bruikbaar!
  • Teksten kunnen door de leverancier vaak gewoon ingevoerd worden en worden “gezet”, dat wil zeggen dat de producten een mailtje nodig hebben met uw tekst en de producten regelen de rest.

Een praktische tip: Vergeet nooit de fonts (lettertype) bij het ontwerp te leveren, of de tekst te converteren naar outlines (letter contouren). Hierdoor bespaart u zichzelf een hoop kosten en moeite. Tevens verhoogt u op deze manier het proces waardoor u sneller uw relatiegeschenk zult ontvangen.

Druktechnische feiten:

  • Drukkleuren kunnen afwijken door de kleur van het onderliggende product, soms is het optisch bedrog, soms schijnt de onderliggende kleur wat door. Bijvoorbeeld een zwarte aansteker met geel bedrukt geeft een oker-geel effect. (tenzij er 2 x over elkaar gedrukt wordt.)
  • Bij het bepalen van een drukkleur, wordt de inkt gemengd en wordt een Pantone-waaier gebruikt die de exacte PMS kleur aangeeft.
  • De hechting van de inkt is niet op alle metalen producten goed, soms duurt het even dan moet het nog “inharden”, soms houden inkt en metaal gewoon niet van elkaar en stoten ze elkaar af, laser graveren is dan het beste alternatief.
  • Na bedrukking moeten metalen producten ten minste 3 dagen drogen voordat ze verstuurd mogen worden, en daarna nog 8 dagen drogen voor een goede krasvastheid.
  • De dekking van de kleur is op grovere textielsoorten niet 100%. Transfer heeft hier de voorkeur, want dan wordt er eerst voorgedrukt op een vlak oppervlak welke later wordt aangebracht, (zie transfer-druk).
  • Ronde producten hebben een beperkt drukoppervlak, hetgeen tot een vervorming in het logo kan resulteren, je kan tenslotte niet “om het hoekje” drukken. Om tampon-druk goed uit te voeren is een glad en plat oppervlak nodig.

Sommige caps kunnen (vanwege de naad) niet op het voorhoofd bedrukt worden, borduren of transfer is een goed alternatief. Het beste is om hierover overleg te plegen met de verkoper of de druk- adviseur. In bijna alle gevallen krijgt u nadat de drukker uw artwork en de producten in de hand heeft gehad een drukproef ter goedkeuring.
Een goede drukproef bevat minimaal:

1. Het te leveren aantal.
2. De kleur (pms nummer) van de opdruk.
3. Positie van de opdruk.
4. Exacte vorm van de opdruk.
5. Eventuele aanwijzingen en/of te verwachten afwijkingen.

Een drukproef is een digitaal beeld van uw opdracht welke pas na uw akkoord uitgevoerd gaat worden. In veel gevallen is een snelle reactie van de klant essentieel voor de snelle uitvoeringen van de order.

Steph Weigert
Directeur Zintuig Relatiegeschenken

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s